התקנת מערכת MCT

מיגון חדרי ממ"דים

הדעה הרווחת בנוגע למיגון אש פסיבי ,היא שהוא משמש בעיקר למיגון מפני אש במבני מסחר ובמבנים רבי קומות. אך דעה זו אינה מדויקת , מאחר וקיימת גם חובת איטום חדרי ממ"ד, חדר מוגן, הקיים לרוב בדירות מגורים , מבני מגורים ( מרחב מוגן קומתי ) ,במוסדות ( מרחב מוגן מוסדי ) ובמשרדי הביטחון/בונקרים תחת האדמה .

אך מהו בעצם ממ"ד (מרחב מוגן), למה צריך כלל למגן אותו? באילו חומרים משתמשים למיגון מרחב מוגן? ואיך נכון למגן אותו?

 

אז מהו ממ"ד ( מרחב דירתי מוגן)?

חדר ממ"ד הוא מרחב מוגן כסוג של "מקלט" הנמצא בתוך המבנה הבנוי מבטון מזוין וקיימת האפשרות להתקין בו מסננים המגינים מפני חומרים רדיואקטיביים ,ביולוגיים וכימים. בהתאם לתקן הישראלי ולפי דרישות התקנות, חדרי ממ"ד ( המחרב המוגן) חייבים לכלול צינור האחראי על האוורור, דלת אטומה לגזים וחלון העמיד להדף ואטום מפני גזים .

מטרתו העיקרית של החדר המוגן היא לספק הגנה לשוהים במבנה מפני התקפות אוויר והתקפות של טילים בעלי חומרי נפץ. הממ"ד חייב להיות אטום מפני חדירה של גזים רעילים המגיעים מהתקפות באמצעים בלתי קונבנציונליים.

את ההגדרות המפורטות לבנייה של חדרי ממ"ד ניתן למצוא בתקנות ההתגוננות האזרחית , התש"ן – 1990.

 

קיימות הגדרות שונות למרחב המוגן ע"פ למיקומו:

✤ (ממ"ד) מרחב מוגן דירתי – שטחו הפנימי יהיה לפחות 9 מ"ר

✤ (ממ"ק) מרחב מוגן קומתי – בדירות שאין ממ"ד יהיה מרחב קומתי משוטף

✤ (ממ"מ) מרחב מוגן מוסדי – מותקן בכל מבנה ציבורי

 

למה צריך כלל למגן אותו?

כפי שהבנו , הייעוד של חדר מוגן (ממ"ד) הוא בעיקר להגן מפני חדירת גזים רעילים.

אך הממ"ד מקושר לחלקים אחרים במבנה, שכן עוברות דרכו מערכות שחודרות את הקיר ההיקפי כמו חשמל, צנרות , כבלי תקשורת ועוד . בעת מעבר כזה של מערכות , אנו מאבדים את יכולת האיטום שלו והוא פרוץ למעבר של גזים רעילים וכדומה . לכן, חשוב מאוד להחזיר את שלמות הקיר ואת יכולותיו הביטחוניות באמצעות איטום תקני באמצעות מערכות שעברו את האישורים הנדרשים לכך.

ניתן לאטום מעברי מערכות אלו באמצעות מערכת מודולרית – MCT המאושרת ע"י פיקוד העורף תוך עמידה בכל הדרישות לעמידות בפני אש ועשן .

איטום ממ"דים MCT

התקנת מערכת  MCT מבוצעת בשתי שיטות עיקריות :

1. הראשונה RGB –  לפתחים מלבניים הכלולה כבר בשלב תכנון הקיר. מחשבים את כמות המערכות העתידות לעבור דרכה ובהתאם לכך יוצקים בתוך הבטון מסגרת ייעודית מפלדה המחולקת לתאים מלבניים לפי כמות המערכות שחושבה בעת התכנון. וישנם מקרים חריגים שלא נלקחו כחלק מהתכנון הראשוני ולהם ניתן להתאים מסגרת פריקה המעוגנת מכנית על גבי הקיר בשונה מהמסגרת היצוקה בתוך הקיר.

2. השנייה – RGP לפתחים עגולים הכלולה גם כן בשלב תכנון הקיר. בשלב היציקה שותלים שרוול ייעודי למעבר מערכות דרכו שאת קצה השרוול אוטמים עם מערכת לחיצה עם אטמים המיועדים לכל קוטר של מערכת העוברת בשרוול .  או במקרים חריגים שלא תוכננו בשלב תכנון הקיר ניתן להוסיף את המערכת ע"י קידוח הבטון בקטרים של 50 מ"מ , 70 מ"מ , 100 מ"מ , 150 מ"מ , 200 מ"מ ו300 מ"מ.

 

לסיכום:

ממ"ד ( חדר מוגן ) הינו החדר הבטוח והחשוב ביותר במבנה שלך ולכן חשוב מאוד להשתמש במערכת תקנית שעברה את כל סידרת הבדיקות והאישורים של פיקוד העורף . וכמו כן, לבחור את  הקבלן המתאים ובעל ההכשרה לביצוע עבודות איטום ממ"דים.

מאמרים נוספים