פלדה מבנית היא אחד החומרים הנפוצים ביותר כיום בבניית מבנים גדולים רבים כמו משרדים, בתי מלון, ובניינים רבי קומות, בעיקר בשל חוזקה ,יציבותה וגם כי זה מציע אפשרות בנייה חסכונית ויציבה.
פלדה, כמו שאר המתכות , אינה דליקה והיא עמידה לחום עד טמפרטורה מסוימת ( 500 מעלות ) אך שלמותה ומחצית מחוזקה עלול להיפגע בטמפרטורות העולות על 550 מעלות , מה שעלול להוביל לקריסת המבנה . (בהתאם לעומס שהיא נושאת ).
שריפה במקום מגורים עלולה להגיע לטמפרטורות גבוהות מאוד של 600 מעלות פחות או יותר .
כל זה תלוי כמובן בחומר הנשרף, לדוגמה ,נר עלול להצית שירפה ב600 מעלות ויותר.
לאור העובדה שאפילו נר יכול להגיע לטמפרטורות גבוהות , אנו יכולים רק לדמיין כמה שרפות גדולות עלולות להיווצר בכל רגע נתון ולאיים על יציבותה וחוזקה של הפלדה. מכאן אנו מבינים כמה מיגון פלדה מפני אש הוא הכרחי והוא יכול להציל חיי אדם.
קיימים כיום מספר פתרונות למיגון אש פסיבי לפלדה קונסטרוקטיבית , לפני בחירת הפתרון הנכון למיגון פלדה מפני אש אנו צריכים לשאול שאלה מהותית , איזו מערכת הכי מתאימה לשמירה על טמפרטורת הפלדה למשך זמן מוגדר ומתחת לגבול מסוים. בהתאם לתקנים הנדרשים לאותו החלל.
(ת"י 1733 חלק 1 וחלק 2 ו/או תקן 476 BS חלק 20 )
ישנן שלוש שיטות עיקריות למיגון קונסטרוקציית פלדה:
1. מיגון קונסטרוקציית פלדה בצבע תופח
למיגון באמצעות צבע תופח יש יתרון בולט על פני כל השיטות האחרות מאחר והצבע נותן טקסטורה חלקה ואחידה, כך שגוון הצבע נקבע לפי דרישת אדריכל הפרויקט. הצבע הייחודי בו אנו משתמשים מכיל חומרים מונעי בעירה המונעים את התפתחותה של הלהבה והתפשטות האש, החומר מתנפח ובכך מרחיק פיזית את האש והשפעותיה מהפלדה, הצבע בעל מבנה מולקולרי ייחודי, הוא מכיל חומרים מדכאי עשן, מדולל מים ועוצמתי במיוחד. השימוש בצבע תופח יאושר על ידי יועץ הבטיחות אם מוצגת בפניו תעודת בדיקה המעידה כי הצבע נבדק לפי תקן BS 476 חלק 21.
2. מיגון קונסטרוקציית פלדה ע"י התזה צמנטית –
הדרך המקובלת והזולה ביותר כיום להגן על קונסטרוקציית פלדה מפני נזקי אש הינה ע"י יצירת שכבת בידוד מינרלי באמצעות התזה הנותן לפלדה מראה מחוספס וגס. אנו ממליצים להשתמש בשיטה זו במיוחד למבנים בהם הדרישות האסתטיות אינן חשובות כל כך, אם כי יישום זהיר על ידי מוליך מקצועי עשוי אף לספק מראה אסתטי המועדף לעיתים על ידי אדריכלים. בנוסף, חשוב מאוד לדעת שהתזה זו הינה רגישה למכות עקב חוזק מכני נמוך . ההתזה על הפלדה נעשית בצורה ישירה , בקלות, במהירות וללא הכנה מיוחדת. במיגון פלדה ע"י התזה צמנטית ,יש להציג בשלב ראשון תעודת התאמה לפי תקן ישראלי 1733 חלק 2, המעידה כי החומר נבדק לפי בדיקות שונות, לרבות בדיקה שמבוצעת בישראל לפי תקן 755.
3. מיגון קונסטרוקציית פלדה ע"י לוחות פרומטקט –
מיגון קונסטרוקציית פלדה ע"י לוחות פרומטקט הינה השיטה העונה על כל דרישות התקן ומאפשרת מיגון קל, מהיר ופשוט במיוחד. עובי הלוחות ייקבעו בהתאם לסוג הפלדה ובהתאם לזמן המיגון הנדרש (יכול להעניק הגנה לפלדה עד לכ- 180 דק'). לוחות פרומטקט הינם קשיחים, עמידים במים, נחתכים על פי מידה וניתן לצבוע אותם בסיום ההתקנה. התקנתם אינה יוצרת לכלוך ונזקים , ובהתקנתם יש אינטראקציה מינימלית עם פעילויות אחרות באתר העבודה בניגוד לשיטות מיגון האחרות. בסיום ההתקנה מתקבל מראשה נקי ואסטטי ולכן מאוד מומלץ מגן בשיטה זו במקומות הנראים לעין.
הלוחות נבדקו לפי תקן אמריקאי בארה"ב וכן לפי תקן אירופאי- מאושר לשימוש ע"י מכון התקנים הישראלי ועונה לדרישות ת"י 1733.
לסיכום:
מיגון אש פסיבי לפלדה קונסטרוקטיבית הינו קריטי לשמירה על רכוש ועל חיי אדם.
ובהתחשב בכל שנות הניסיון שלנו ובכל הפרוייקטים שביצענו אנו ממליצים טרם בחירת השיטה למיגון פלדה קונסטרוקטיבית , לדעת מה הם זמני המיגון הנדרשים לפלדה, לדעת מה סביבת העבודה שלכם, לדעת מה הצורך עמידות המכנית , וכן, גם לשקול מראש מה המראה האלמנט הרצוי לכם אחרי סיום עבודת המיגון.
לחברת אביבים מיגון אש , ניסיון של מעל ל-15 שנים בתכנון ובביצוע של פרויקטים רבים בתחום מיגון פלדה קונסטרוקטיבית . לכן, לנו יש את הידע הנדרש בבחירת השיטה הנכונה ביותר לביצוע מיגון אש תיקני. אנו עובדים עם צוותים מיומנים ומקצועיים המתמחים בביצוע התקנה יעילה ונכונה בשטח.